Ska försöka göra historien kort. Som jag tror att jag nämnde tidigare så var jag i Södertälje för att göra en undersökning av min mage på ett företag som heter Levfrisk. Vi satt och pratade i två timmar om enkäter jag tidigare hade fyllt i och hur min situation ser ut nu, vi gjorde ett blodprov och lite andra tester. Han trodde jag hade en födoämnesallergi, men för att ta reda på vad så krävdes det att ett blodprov lämnades som sedan skickades till Tyskland för analys. I veckan fick jag svar från provet och det visade tydligt att jag hade en födoämnesallergi, framför allt mot sädesslag men kunde även vara på basfödoämne. Efter ett telefonmöte med honom jag fick möta på kliniken trodde han att det var havre och ägg som jag är allergisk mot, eftersom jag äter glutenfritt idag, även glutenfria havregryn, men att det är havreproteinet jag är allergisk mot och då spelar det ingen roll om det är glutenfritt eller inte. Det första alternativet vi ska testa är att jag ska utesluta ägg och havre i tre veckor, ska vara noga med att läsa innehållsförteckningarna, för det får inte innehålla varken ägg eller havre. Efter tre veckor ska jag testa att äta havre och se hur jag reagerar och sedan vänta i fyra dagar, i och med att det är en typ III allergi så kan jag påverkas direkt eller till och med fyra dagar efter att jag har fått i mig något av de jag är allergisk mot. Efter fyra dagar testar jag att äta ägg och se hur jag reagerar då. Därefter har vi ett nytt telefonmöte och se hur min mage har reagerat. Man kan göra ett till blodprov och se mer exakt vad det är jag är allergisk mot, men det är mer kostsamt och eftersom han trodde det var ägg och havre så ska jag testa att utesluta det helt och hållet.

Det ska bli så spännande att testa detta och det är så skönt att äntligen få bevis på att det är något fel på min mage, då allt har varit så flum tidigare och jag har verkligen funderat på om det är något fel. Men nu har jag fått bevis att jag är allergisk, och att det kan vara en del av varför jag har IBS.

Har jag kämpat hittills så är det bara att fortsätta, jag ger mig inte förrän jag känner att jag har fått en rejäl utredning och svar på min mage, nöjer mig inte med ett flum svar och att jag ska hitta alternativ i dagens djungel om vad jag kan äta och inte, när jag har uteslutit så mycket mat och ändå inte mått bra, men nu känner jag att jag ser ljuset i tunneln. Klart det är jobbigt att kanske vara allergisk mot just ägg, men det blir en vanesak som jag har gjort med allt annat, huvudsaken är att jag ska må bra, för det är målet i höst att göra det jag mår bra av, ta hand om mig själv och vara en egoist genom att lägga fokus på mig själv och att må bra! Jag känner att jag är en bra bit på väg, då jag utreder magen och äntligen börjar få svar, går till en naprapat för att få bukt med andningsproblemen och stärka upp muskulaturen vid skulderbladen, börjat på poweryoga och stretchar varje kväll. Nu är det bara att hålla i detta, för nu ska jag må bra!  

Det gäller att våga, tro, satsa och att kämpa, för jag hoppas att det är värt det i framtiden och att det leder till något bra! 

 
 

 

#1 - - Nicole :

Hej! Kan inte du göra en lista på vad som är bra att ha i kylskåp/skafferi hela tiden? Ska storhandla snart och det skulle vara skönt att ha lite tips.
Och den där olivoljan med chili och vitlök du använder. Såg att den innehåller vitlöksarom, är det ok?

Svar: Hej!Oj, det är jättesvårt för mig att göra en lista åt dig eftersom jag inte vet vad du tål eller inte, eftersom IBS är så individuell. Just nu måste jag lägga om lite kost själv i och med min födoämnesallergi.
Men här är några förslag och hoppas det kan hjälpa:
- Mjölvarianter (bovetemjöl, rismjöl, majsmjöl, kokosmjöl)
- Krossade tomater
- Ris, quinoa, potatis
- Riskakor
- Kokosmjölk
- Grönsaker, rotfrukter, frukt
- Nötter
- Jordnötssmör
- Yoghurt, mjölk
- Frysta bär
- Ägg (något jag måste dock ta bort)
- Kryddor (salt, peppar, kanel, vitpeppar, paprikapulver, chilipulver)

Ja Zetas olivolja med chili och vitlök är okej enligt FODMAP!

Maria Mohlén

#2 - - Nicole :

Tack så jättemycket! Förstår att det kan vara svårt, jag försöker följa FODMAP och det funkar helt okej faktiskt. Hur kommer det sig att den är okej enligt FODMAP?

kram

Svar: Du menar varför olivoljan är okej? Det är för att vi inte får i oss fibrerna från vitlöken, som jag har fattat det som :)
Maria Mohlén

#3 - - Nicole :

Tack! Så vitlöksarom är helt ok, som jag förstått det? :)

Svar: Jag tror det, som jag har förstått det, men det är så svårt att säga eftersom det är så individuellt vad man tål och inte tål. Men testa och se hur du reagerar, om du inte reagerar är ju de bra så då kan du fortsätta äta det, men reagerar du så är det ju bäst att undvika det! :)
Maria Mohlén